موکاپ - Mockup ها به فایل های لایه باز فتوشاپ گفته می شوند که با فرمت عادی PSD در اختیارتان قرار می گیرند. موکاپ ها برای جایگزین کردن سریع یک تصویر یا لوگوی دلخواه در یک نقطه از تصویر استفاده می شود. برای مثال شما یک وب سایت نرم افزار دارید و می خواهید اسکرین شات برنامه ها را روی یک لپ تاپ نمایش دهید. با فتوشاپ می توانید با تنظیم دستی گوشه های اسکرین شات، بر روی صفحه نمایش لپ تاپ داخل فتوشاپ، حالتی واقعی مانند به اسکرین شات بدهید که انگار مستقیما روی همان لپ تاپ درحال اجراست اما اگر نیاز باشد در طول روز چندین بار این کار را انجام دهید، بهتر است یک موکاپ داشته باشید. با موکاپ، شما نیازی نیست هربار گوشه های تصویر را متناسب با بخش موردنظر از یک تصویر تغییر دهید، تنها کافی است که تصویر اصلی را به صورت جداگانه به طرح معرفی کنید تا بطور خودکار هم اندازه صفحه نمایش لپ تاپ تنظیم شده و به سرعت خروجی را ذخیره کنید. در ادامه با انجمن بی تاک همراه باشید تا آموزش ساخت انواع موکاپ ها برای مصارف شخصی را یاد بگیرید.

دقت کنید که ساخت موکاپ و فروش آنها می تواند بعنوان کسب درآمد مجازی هم استفاده شود بنابراین با ساخت موکاپ های حرفه ای و فروختن آنها درآمد زیادی می توانید به مرور زمان کسب کنید.
1 . پیش نیازها
ابتدا به نسخه بروز فتوشاپ نیاز خواهید داشت. شما می توانید نسخه اورجینال آن را خریداری کرده یا از سایت های ایرانی، نسخه آنلاک شده آن را دانلود و نصب کنید. پیشنهاد من Adobe Photoshop 2022 است که می توانید از سایت های ایرانی دانلود کنید.
پس از نصب و راه اندازی فتوشاپ، اکنون نیاز به یک تصویر برای شروع کار دارید. اگر در گوگل جستجو کنید، تصاویر زیادی برای ایده موکاپ پیدا خواهید کرد، در وب سایت Unsplash شما می توانید تعداد زیادی از این تصاویر را در اندازه بسیار بزرگ و مناسب بطور رایگان دانلود کنید:
https://unsplash.com/s/photos/mockup
همچنین در سایت FreePik هم می توانید به این نوع وکتورها و تصاویر دسترسی داشته باشید:
https://www.freepik.com/free-photos-vectors/mockup
2 . انتخاب تصویر و شروع کار
یک تصویر مناسب موکاپ انتخاب کنید و آموزش را ادامه دهید. تصویری که من انتخاب کردم این است: (یک بیلبورد تبلیغاتی در سطح شهر که امکان پیاده سازی انواع ایده ها را به ما می دهد)

فتوشاپ را باز کنید و تصویر را داخل آن وارد کنید:

یک تصویر نمونه دیگر برای قرار دادن روی ناحیه موردنظر در تصویر موکاپ را هم به فتوشاپ هم آماده کنید. نیازی نیست فعلا آن را به فتوشاپ وارد کنید اما وارد کردن آن هم ضرری ندارد! من در اینجا هر دو تصویر را وارد فتوشاپ کرده ام:

3 . آغاز لینک کردن تصاویر
پس از انتخاب کردن هر دو تصویر موردنیاز، تصویر اصلی ما که حاوی محدوده موکاپ است را در فتوشاپ باید وارد کرده باشیم و تب آن را فعال کرده باشیم تا برایمان نمایش داده شود. من در اینجا تصویر بیلبورد را باز کرده ام. سپس از منوی File بالای فتوشاپ، گزینه Place Linked را کلیک کنید:

پس از کلیک روی این گزینه، پنجره ای باز خواهد شد، شما باید در این پنجره، تصویر دوم که قرار است روی موکاپ قرار بگیرد را باید انتخاب کنید. من یک اسکرین شات از انجمن بی تاک گرفته ام و می خواهم روی بیلبورد نمایش دهم، پس اسکرین شات بیتاک را انتخاب می کنم.

کمی منتظر بمانید تا تصویرها روی هم اضافه شوند. تصویر دوم پس از قرار گرفتن، به صورت Smart Object اضافه شده است:

4 . تنظیم کردن تصویر روی محدوده موکاپ
پس از اضافه کردن هر دو تصویر، اکنون نوبت آن است که یک بار بطور دستی، تصویر دوم را روی تصویر موکاپ قرار دهیم. برای اینکار، داخل فتوشاپ، در قسمت Layer روی تصویر دوم کلیک می کنیم و سپس کلید ترکیبی Ctrl + T
را فشار می دهیم تا ابزار Transform روی لایه ما باز شود. مانند تصویر زیر:

همانطور که می بینید، دور تا دور تصویر دوم ما مربع هایی اضافه شده اند. حالا باید کلید Ctrl
را نگهدارید و روی مربع ها کلیک کنید و نگهدارید و بکشید و چهار گوشه تصویر را روی محدوده بیلبورد منطبق کنید به طوری که تصویر دوم ما دقیقا محدوده موردنظرمان را پوشش دهد.

برای زوم کردن روی تصویر، کلید Alt را نگهدارید و غلتک موس را به سمت بالا بچرخانید.
در نهایت هر زمان که احساس کردید تصویر دوم روی محدوده موکاپ ما قرار گرفته، از بالای فتوشاپ روی تیک کلیک کنید تا تغییرات اعمال شود:

در نهایت چنین تصویری داریم:

اگر قصد دارید تصویری که روی موکاپ تطبیق داده اید را ویرایش کنید، تصویر دوم را داخل فتوشاپ باز کرده و تغییرات را درون آن انجام دهید:

سپس همین تصویر را در مسیر فعلی تصویر، با همان نام و فرم ذخیره کنید. پس از ذخیره کردن، طرح موکاپ خود را مشاهده کنید:

فراموش نکنید که برای اینکه بعدها هم بتوانید از این موکاپ استفاده کنید، طرح نهایی را با فرمت PSD ذخیره کنید که در آینده هم بتوانید موکاپ بیشتری با این الگو بسازید.
5 . تغییر تصویر موکاپ
در آینده ممکن است تصویری که در ابتدای ساخت موکاپ استفاده کردید را در اختیار نداشته باشید و بخواهید یک تصویر دیگر را در محدوده موکاپ وارد کنید. برای اینکار، طرح موکاپ که شامل پس زمینه و تصویر دوم است را باز کنید.
سپس از منوی بالا Layer و از زیرمجموعه Smart Objects گزینه ی Relink to File را کلیک کنید:
از گزینه Layer > Smart Objects > Replace Contents
هم می توانید استفاده کنید.

در پنجره باز شده، تصویری که می خواهید داخل بیلبورد نمایش داده شود را انتخاب کنید:

و در نهایت تصویر جدید دقیقا با همان اندازه های قبلی، داخل بیلبورد اضافه خواهد شد:

اکنون طرح نهایی را با فرمت PSD ذخیره کنید و در مصارف آتی خودتان استفاده کنید.
در ضمن فراموش نکنید شما می توانید تصویر دوم را فیلتردهی کنید، به آن سایه بدهید و …، که این فیلترها و افکت ها روی تصویر جایگزین شده جدید هم اعمال خواهد شد.
در صورتی که مشکلی داشتید، در همین تاپیک بپرسید!