وردپرس یک اسکریپت مدیریت محتوای بزرگ و جامع است که شاید به جرأت بتوان گفت چند صد هزار قالب و افزونه تاکنون برای آن طراحی شده است بنابراین می توانیم با نصب یک وردپرس ساده، سایت هایی با امکانات متنوع و مخلتف داشته باشیم. اما لازمه داشتن این امکانات، نصب افزونه ها و قالب ها در وردپرس است. این آموزش در سطح مبتدی برای کاربرانی نوشته شده که به تازگی با وردپرس آشنا شده اند و قصد استفاده از آن را دارند. پس با انجمن بی تاک همراه باشید تا نحوه نصب و آپدیت افزونه ها و قالب ها را به شما آموزش دهیم.

محل تأمین افزونه و قالب
افزونه ها و قالب ها (پلاگین و پوسته) را می توانید از دو جا تأمین کنید. افزونه ها و قالب های رایگانی وجود دارند که در یک مکان به نام مخزن وردپرس جمع آوری شده اند. این مخزن وردپرس داخل آدرس سایت رسمی وردپرس قرار گرفته است. شما می توانید به راحتی یا با مراجعه به آن آدرس، افزونه ها و قالب ها را دانلود کنید و بطور دستی نصب کنید یا از طریق پیشخوان وردپرس، با ورود به گزینه “افزونه ها > افزودن” یا “نمایش > پوسته ها > افزودن” خیلی ساده و سریع افزونه یا قالب موردنظرتان را نصب و فعال کنید. در ادامه نحوه نصب دستی و داخل پیشخوان را به شما آموزش خواهیم داد.
آدرس مخزن افزونه های وردپرسی:
https://wordpress.org/plugins/
آدرس مخزن قالب های وردپرسی:
https://wordpress.org/themes/
محل دیگری که برای تأمین افزونه و قالب وجود دارد، خریداری کردن از مارکت ها است. کدنویس ها و طراحان قالب یا افزونه، محصولات خود را در سایت رسمی خود یا در مارکت های معتبری مانند Envato با زیرشاخه های تم فارست و کدکنیان به فروش می رسانند. مارکت هایی در داخل ایران نیز وجود دارند که می توانید محصولات طراحان ایرانی را از آنجا خریداری کنید.
در این میان افزونه ها و قالب های وردپرسی که غیررایگان هستند، به صورت نال شده یعنی به صورت نسخه های لو رفته وجود دارند که نیاز به پرداخت وجه ندارند و می توانید داخل گوگل جستجو کرده و نسخه نال شده یک قالب یا افزونه غیررایگان را دریافت و استفاده کنید اما مشکل اساسی این گونه محصولات، احتمال زیاد در وجود بدافزارها و کدهای مخرب است که می تواند منجر به هک و نفوذ سایت شما و از دست رفتن اطلاعات سایتتان شوند اما با این حال اگر قصد تست و آزمایش این گونه محصولات را داشته باشید، پیش از خرید و پرداخت می توانید نسخه های نال شده را نصب و آزمایش کنید.
نحوه نصب افزونه ها
اگر قصد دارید از افزونه های مخزن وردپرس استفاده کنید، می توانید از طریق “پیشخوان > افزونه ها > افزودن” به بخش نصب افزونه ها دسترسی پیدا کنید. در این صفحه ابتدا با چنین محتوایی رو به رو خواهید بود:

برای نصب افزونه ها از مخزن وردپرس، در قسمت “جستجوی افزونه ها…” نام افزونه موردنظرتان را وارد کنید. در این قسمت اگر کاربردی که مدنظر دارید را وارد کنید هم می توانید افزونه ها را پیدا کنید. برای مثال اگر قصد دارید یک فرم تماس داشته باشید، نیازی نیست اسم افزونه را دقیقا مشابه خودش در فرم جستجو وارد کنید، کافیست بنویسید “contact form” تا افزونه هایی که در این زمینه در دسترس هستند نمایش داده شوند. پس از یافتن افزونه، روی کلید نصب کلیک کنید و منتظر بمانید، پس از دانلود شدن افزونه، کلید “فعال نمایید” نمایش داده می شود که با کلیک روی آن می توانید افزونه را فعال کنید:



راه بعدی نصب افزونه، حالت آپلود فایل افزونه است. در همان مسیر افزونه ها، روی کلید “بارگذاری افزونه” کلیک کنید تا پنجره ای مانند زیر برایتان نمایش داده شود:

در این قسمت، از طریق کلید شماره 2 در تصویر بالا باید فایل فشرده افزونه با فرمت ZIP را انتخاب کنید و سپس کلید “نصب” را کلیک کنید.
توجه: اگر افزونه های تجاری دانلود کرده باشید یا از مخزن وردپرس دریافت کرده باشید، حتما پیش از نصب از طریق دستی، باید افزونه را بررسی کنید و در صورت نیاز با نرم افزار WinRAR مجددا پوشه اصلی افزونه را فشرده سازی کنید. افزونه های تجاری و غیررایگان عموما با چندین پوشه اضافه دیگر مانند پوشه فایل های دمو، لایسنس، آموزش و … ارائه می شود که برای نصب افزونه، باید دقیقا پوشه اصلی افزونه را با فرمت ZIP فشرده کنید و از این طریق نصب کنید.
اگر افزونه های تجاری را دانلود کنید، مطمئنا داخل پکیج دانلود شده چندین پوشه وجود دارد. برای نمونه این تصویر را مشاهده کنید:

در اینجا ما 4 پوشه داریم اما فقط یکی از آنها پوشه ای است که حاوی فایل های افزونه است. معمولا نام افزونه را روی نام پوشه آن می توانید ببینید. در اینجا پوشه های لایسنس و مستندات و فایل های دمو را داریم و پوشه countdown-timer-block
به ظاهر پوشه ای است که ما به دنبال آن هستیم. اما باز هم باید مطمئن شویم! چرا که ممکن است پوشه ای که به نام افزونه است، خود دارای زیرمجموعه هم باشد. برخی از طراحان افزونه، چند نسخه مختلف از افزونه را در اختیارتان قرار می دهند که بتوانید از آن استفاده کنید. بنابراین پوشه ای که فکر می کنید مربوط به افزونه است را باز کنید.
اگر پوشه را باز کردید و با چندین پوشه و فایل های PHP مواجه شدید، به احتمال زیاد این پوشه ای که باز کرده اید، همان پوشه اصلی افزونه است. اگر فایل PHP که با نام پوشه هم تقریبا مشابه است را باز کنید، باید اطلاعات مربوط به افزونه را داخل آن فایل ببینید:

این فایل را با نرم افزار NotePad ویندوز باز کنید و در ابتدای آن اطلاعات افزونه مانند زیر باید قابل مشاهده باشند:

اکنون باید برگردید و دقیقا روی همین پوشه countdown-timer-block
راست کلیک کنید. اگر نرم افزار WinRAR داشته باشید، مطابق تصویر زیر روی گزینه Add to Archive کلیک کنید:

فرمت فایل فشرده را باید روی ZIP قرار دهید، سپس OK را کلیک کنید:

این فایل فشرده، همان فایلی است که ما باید در “پیشخوان > افزودن افزونه > بارگذاری افزونه” انتخاب کنیم و سپس کلید نصب را بزنیم!

اگر این قابلیت بنا به هر دلیلی در هاست شما مسدود است و نمی توانید افزونه ها را از طریق پیشخوان نصب کنید، راه بعدی استفاده از فایل منیجر هاست می باشد. برای اینکار، باید وارد فایل منیجر هاست خودتان شوید و ادامه آموزش را دنبال کنید:
اگر قصد استفاده از آپلود از طریق فایل منیجر را دارید، وارد پوشه wp-content
در محصل نصب وردپرستان شوید. در این پوشه، پوشه های دیگری نیز وجود دارند. در تصویر زیر، پوشه هایی که با کادر قرمز رنگ مشخص شده اند در تمامی وردپرس ها وجود دارند و مابقی پوشه هایی که در تصویر مشاهده می کنید با نصب افزونه ها ساخته میشود. مانند افزونه های کش و… :

برای نصب دستی، از مسیر بالا پوشه ی plugins
را باز کنید، روی گزینه Upload کلیک کنید:

فایل فشرده افزونه که با فرمت ZIP ساخته اید را انتخاب و آپلود کنید. سپس به پوشه افزونه ها برگردید و روی فایل فشرده آپلود شده کلیک راست کنید و گزینه Extract را بزنید:

اکنون باید پوشه افزونه به پوشه Plugins اضافه شده باشد. برای فعالسازی افزونه جدید، وارد “پیشخوان > افزونه ها” شوید و از لیست افزونه هایی که دارید، روی کلید “فعال نمایید” کلیک کرده تا افزونه فعال شود.

نحوه نصب پوسته / قالب
نصب قالب ها هم مانند نصب افزونه ها انجام می شود. اگر قصد دارید از قالب های رایگان استفاده کنید، از مسیر “پیشخوان > نمایش > پوسته ها” وارد صفحه قالب های رایگان مخزن
#وردپرس شوید. پس از ورود به این بخش، ابتدا قالب هایی که درحال حاضر روی سایتتان نصب هستند برایتان نمایش داده می شود، برای نصب قالب جدید روی کلید “افزودن” کلیک کنید:

در این صفحه می توانید جستجو کنید و قالب های دلخواهتان را به صورت فایل ZIP نصب کنید:

برای نصب دستی قالب های تجاری و غیررایگان، مانند افزونه ها، احتمالا چندین پوشه خواهید داشت. برای پیدا کردن پوشه اصلی قالب، باید پوشه ها را باز کنید، داخل پوشه ای که فایل style.css را دیدید، آن پوشه اصلی قالب شماست. آن را با فرمت ZIP فشرده کنید و نصب کنید.
برای نصب از طریق فایل منیجر، در پوشه wp-content هاستتان، قالب را در themes
آپلود کنید.
سعی کردیم در این تاپیک این قسمت را به صورت مبتدی و کامل برایتان توضیح دهیم، در صورتی که در هر قسمتی از این روند مشکلی داشتید در همین تاپیک مطرح کنید.